:: BARISAN ALUMNI MADA FORM 4 ::
Assalamualaikum. Kami gembira anda bersama kami. Daftar Sebagai Ahli FORUM BARISAN ALUMNI MADA FORM 4 Anda Di Sini!!!


Maahad Darul Anuar (MADA)
 
HomeCalendarGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Menu Utama
 Forum
 Senarai Ahli
 Profail
 FAQ
 Carian
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
Poll
Pendapat antum mengenai kewujudan Portal ini.
 Mengeratkan ukhwah
 Seiring Teknologi
 Menyuarakan Pandangan
 Pendekatan untuk lebih mengenali Islam
 Sumber maklumat islamik
View results
Latest topics
» Pendapat antum mengenai kewujudan Portal ini.
by izzjaja Tue 06 Mar 2012, 8:44 pm

» rindu
by ndzrh Sat 22 Oct 2011, 2:13 am

» hujan
by ndzrh Sat 22 Oct 2011, 1:54 am

» fiqh dan fatwa
by ndzrh Sat 22 Oct 2011, 1:43 am

» jejak kasih~
by ndzrh Sat 22 Oct 2011, 1:29 am

» KITA DI HINA OLEH GURU MADA SWASTA
by sabri Mon 28 Jun 2010, 7:49 am

» YIK NAK AMBIL MADA BALIK BULAN FEB NI?
by faez92 Fri 09 Apr 2010, 2:48 am

» Tamrin Qiadi MTM 2009
by faez92 Fri 09 Apr 2010, 2:45 am

Affiliates

Portal BALADI

Follow us on Twitter
Statistics
We have 89 registered users
The newest registered user is siti nurul najiha bt sams

Our users have posted a total of 600 messages in 108 subjects
Who is online?
In total there is 0 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 0 Guests :: 1 Bot

None

Most users ever online was 17 on Fri 05 Jun 2009, 2:06 am

Share | 
 

 cinta yang tak pasti.. just advice for people..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
az zaHra
Moderator
avatar

Number of posts : 7
Age : 24
Location : kuala terengganu
Registration date : 04/11/2008

PostSubject: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Thu 13 Nov 2008, 10:35 am

Memberi seseorang seluruh cinta kita bukanlah satu kepastian yang mereka akan menyintai kita kembali. Jangan harapkan cinta sebagai balasan. Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia tidak, pastikanlah ia terus mekar di dalam hati kita. Ia cuma mengambil masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa sepanjang hidup untuk melupakan seseorang..
Back to top Go down
View user profile
ndzrh
Alumni Bintang
Alumni Bintang
avatar

Number of posts : 154
Age : 24
Location : kuala lumpur
Registration date : 29/11/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Thu 04 Dec 2008, 9:02 pm

salam...
hehehe..
org tu cam ada pengalaman je....
Laughing
Back to top Go down
View user profile
along+adeq
Sahabat Baru
Sahabat Baru


Number of posts : 2
Age : 25
Location : tawau,sabah
Registration date : 04/11/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Mon 19 Jan 2009, 3:55 pm

salam...sy na tnye sati soklan..nape ramai orang ske bcinta??ape nikmat di sbalik cinta???can u give the answer..I'll need the answer quickly...please...uhuhuh
Back to top Go down
View user profile
Admin
Webmaster
avatar

Number of posts : 143
Age : 24
Location : Tumpat, Kelantan
Registration date : 20/10/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Tue 20 Jan 2009, 8:02 pm

hmm.. he~ ana nak bgtau skit jer.. sbb ana mmg pantang babenyintan ni..

Takrifan, Dalil dan Penjelasan



Perkataan ’ikhtilat’ berasal dari segi istilah bererti percampuran atau pergaulan wanita bersama lelaki pada suatu tempat yang berinteraksi sesama mereka.

Secara umumnya, perbuatan ini dilarang di dalam Islam, dan termasuk dalam perkara-perkara yang amat berbahaya kerana melaluinya, diri mudah untuk terjerumus dalam lembah kemaksiatan, mudah untuk membawa seseorang mendekati zina. Allah telah berfirman:

“Dan janganlah kalian mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah perbuatan keji, dan merupakan jalan yang buruk.” (Al-Israa’ : 32)

Selain daripada itu, larangan untuk wanita berjalan bersama kaum lelaki di jalanan boleh dikatakan sebagai salah satu situasi yang boleh kita panggil sebagai ikhtilat, dalam hadis Rasulullah SAW, baginda pernah menerangkan bahawa baginda telah melihat percampuran di antara lelaki dan wanita di jalanan, lantas baginda SAW menyuruh para wanita supaya berjalan di tepi jalan bagi mengelakkan berlakunya 'ikhtilat' di antara mereka.

itu juga, Rasulullah SAW juga pernah bersabda:

“Tidaklah seorang laki-laki bersendirian dengan seorang seorang wanita (yang bukan mahramnya) melainkan syaithan yang ketiganya.” (Hadis riwayat Ahmad, Tirmidzi dan Hakim, dan Hajim mensahihkannya)


Sebab-sebab dibolehkan

* Pendidikan
* Proses jual beli
* Berada dalam kenderaan awam (mestilah ditemani oleh suami atau mahramnya)
* Dakwah & perkahwinan
* Perubatan & Kehakiman
* Ketika menyambut tetamu (tetapi mestilah ditemani oleh suami atau mahramnya)
* dan sebagainya

Demikian, ikhtilat yang berlandaskan setiap syarat dipanggil ikhtilat yang diharuskan, bagi yang melanggarinya merupakan ikhtilat yang haram di sisi Islam. Terdapat juga ikhtilat darurat, iaitu jika tidak dilaksanakan akan membawa kepada keburukan, namun ada hadnya juga.



Adab-adab yang digariskan syarak

Dalam pergaulan, Islam telah menetapkan beberapa adab yang perlu dijaga oleh lelaki dan perempuan.

· Ucapan yang sopan dan berfaedah dan tidak bersentuhan kulit

Firman Allah yang bermaksud: Dan ucaplah kata-kata yang makruf. Maksudnya, mereka ditegah sama sekali mengucapkan kata-kata yang janggal pada pandangan susila atau berbentuk sendaan dan sia-sia. Menjaga anggota badan dari menyentuh kulit mereka yang haram bagimu untuk menyentuhnya.

· Mengelakkan daripada berhimpit dan bersesak-sesak

Imam Bukhari meriwayatkan daripada Ummu Salamah bahawa Rasulullah SAW setelah memberi salam beliau tidak terus bangun. Ini untuk memberi peluang kepada wanita keluar dahulu.

· Menjaga pakaian yang disarankan Islam

Firman Allah yang bermaksud: Wahai Nabi katakanlah kepada isteri dan anak-anak perempuan kamu supaya melabuhkan jilbab mereka. Dan firmannya lagi: Janganlah kamu bertabarruj (bersolek) sebagaimana kaum jahiliah bertabrruj (bersolek)

· Tidak berkhalwat (berdua-duaan)

Imam Bukhari meriwayatkan daripada Ibnu Abbas bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Janganlah sekali-kali seseorang lelaki bersendirian dengan seorang wanita kecuali jika ia mahramnya. · Serius dalam ucapan dan tidak melembutkan suara & menundukkan pandangan sesama mereka Tidak `mengada-ngada` atau bermanja-manja dalam percakapan. Firman Allah: Dan janganlah kamu merendahkan (melunak dan memanja-manjakan) percakapan, yang menyebabkan mereka yang sakit hatinya terdetik untuk menggodamu.
Dalam surah An-Nur menyuruh lelaki dan wanita menundukkan pandangan masing-masing khususnya dalam suasana takutkan fitnah.

· Menjaga pergerakan dan tidak menzahirkan sesuatu yang menarik perhatian

Tidak harus mereka memperlihatkan liuk lituk dan lenggan lenggok yang menggoda. Firman Allah: Janganlah mereka menghentak kaki untuk menarik perhatian kepada perhiasan yang mereka sembunyikan.



Konklusi

Sebagai rumusan, aktiviti seperti bercouple, berSMS, belajar bersama-sama, berYM dan macam-macam lagi aktiviti harian yang menyentuh aspek ikhtilat perlu dijauhkan. Allah itu Maha Pemurah, Maha Pengasih dan Maha Pengampun. Maka sewajarnya kita menjaga batas-batas pergaulan seharian, hal ini kerana 'ikhtilat' yang melanggar batas-batas syariat akan menyebabkan fitnah serta kerosakan hati dan kepincangan akhlak dalam kalangan masyarakat Islam. Seterusnya, menjatuhkan martabat seseorang itu sendiri.

Wallahu3lam
Back to top Go down
View user profile http://www.ibnuyusuf.blogspot.com
Shahrul
Perintis Alumni
Perintis Alumni
avatar

Number of posts : 45
Age : 24
Location : Ampang, Selangor
Registration date : 24/10/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Sun 15 Mar 2009, 4:09 pm

ana ade bace dlm buku ihya' ulumuddin..karya imam Al-Ghazali..
cinta yg terbaik adalah cinta krn Allah..
nk tau mcm mne cinta krn Allah ni, Cinta krn Allah cntohnye kite cinta akan seseorang itu,,
kite cinte seseorg itu krn sifatnye yg mulia dn dpt mmberi mnfaat kpd kite..
kite nk kawin ngan org tu sbb kite brfikir bhw org itu akan mengubah hidup kite dgn lbih baik lg..
Itulah cinta yg sbnr-bnr Cinta...
Cinta Kerana Allah..!! Smile
Back to top Go down
View user profile http://rulezenclosure.blogspot.com
ToGetHer
Seniour Alumni
Seniour Alumni


Number of posts : 73
Location : gOOng
Registration date : 11/03/2009

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Tue 17 Mar 2009, 12:43 am

manusia.....

hanya pandai berckp....tp....x pernah nk buat perubahan....

everybody thinks of changing the world,but....nobody thinks of changing themself....

Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
SnOw WhItE ***
Perintis Alumni
Perintis Alumni
avatar

Number of posts : 30
Age : 24
Location : Kota Bharu.Kelantan.
Registration date : 13/11/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Tue 17 Mar 2009, 7:48 am

LOVE.....

NOTHING SPECIAL... Very Happy


betul yg HANNA ckp,


MANUSIA.....

hanya cakap saja Surprised

tapi buat juga....


semua org fikir nak ubah dunia, tapi x fikir nak ubah diri sendiri...


Evil or Very Mad




MENYAMPAH BETUL Twisted Evil
Back to top Go down
View user profile
Admin
Webmaster
avatar

Number of posts : 143
Age : 24
Location : Tumpat, Kelantan
Registration date : 20/10/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Tue 17 Mar 2009, 11:17 am

hmmm.. hati2 dgn api fitnah~
Back to top Go down
View user profile http://www.ibnuyusuf.blogspot.com
HoT n COoL
Alumni Harapan
Alumni Harapan
avatar

Number of posts : 14
Age : 24
Location : GrAvE
Registration date : 17/11/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Tue 17 Mar 2009, 12:14 pm

aku pun rasa takut Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
nori
Perintis Alumni
Perintis Alumni
avatar

Number of posts : 31
Age : 24
Location : QeLaNtAn
Registration date : 17/01/2009

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Sun 29 Mar 2009, 1:13 am

sebab tu sblum kita nak m'bentuk org lain bentuk lah diri kita t'lebih dahuludgnitu usaha kita m'bentuk ummah b'jaya
Back to top Go down
View user profile
nori
Perintis Alumni
Perintis Alumni
avatar

Number of posts : 31
Age : 24
Location : QeLaNtAn
Registration date : 17/01/2009

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Sun 29 Mar 2009, 1:17 am

cinta x k'sampaian krna salah caranyer
Back to top Go down
View user profile
nori
Perintis Alumni
Perintis Alumni
avatar

Number of posts : 31
Age : 24
Location : QeLaNtAn
Registration date : 17/01/2009

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Sun 29 Mar 2009, 1:26 am

cinta...!!!...akn tiba cuma blm tentu bila.....kita mampu m'rancang ,ALLAH m'nentukan.....jodoh p'temuan d' tangan ALLAH.......kita kan m'nemuinyer ,n' aper yg ALLAH beri tu kan m'bahagiakn kita......tau ....ujian -NYA tanda sayang-NYA pd kita Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy I love you
Back to top Go down
View user profile
ndzrh
Alumni Bintang
Alumni Bintang
avatar

Number of posts : 154
Age : 24
Location : kuala lumpur
Registration date : 29/11/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Wed 01 Apr 2009, 11:28 am

nk cte sket pengalam mase kt LATA..>>kuliah maghrib,us.azariza<<

tjok kuliah/ceramahnya best..
CABARAN REMAJA DI ZAMAN MELENIUM

us say:
mse remaja adalah mase yg indah...
indah ni plak trbhgi kpd 2 bhgian:1)INDAH dgn AKHLAK yg baik
2)INDAH dgn keMAKSIATan

pilih la mne satu pilihan kalbu~

smbung blk...mse remaja adalah mase yg mahal dan perlu digunakan dgn sebaiknya...jgn persiakan mase remaja ini krn mase ni la otak kte cerdik mikir..mse kte skola rnda dlu,org ckp kte BDK HINGUSAN...meme btol pon..kte kurng pndai dlm menentukan hala tuju..nak msok skola menengah pon soh mak ayh pilih.....
ble da masok skola menengah bru kte CELIK dgn dunia..


then us kte CABARAN kte sebagai remaja mkn mencabar.remaja ni mdh trpengaruh...tngk saing GEWE yo nok GEWE etek...mne boley cm 2..islam da gariskan pnduan2 ikhtilat mcm yg dsbot oleh syamim kt ats 2...bace bia hbs..jgn bace sekerat jln dek kerana terlalu pnjng

pas 2,us pon ckp la..org gewe loni x gne da versi I&YOU..
ANA NTI/NTA plak loni..
juruh kea bunyi...
mula2 tnya psl kerja..lelama up sket nak mengenali hati budi msng2 plak..(hrp2 x dok pok2 kto gni)ini juga adalah stu cbrn bg kte..ALLAH nak uji skuat mane iman kte melawan hawa nafsu yg bersarang dalam diri ini...ALLAH sngt sayang pada hambanya yg mampu utk BERMUJAHADAH...


ya...MUJAHADAH..dri ini sndri mengaku,meme ssh utk bermujahadah tp kte kna yakin dgn janji ALLAH..try lwn bnda ni sbb ble kte da berCOUPLE,bnyk kemudharatan yg akn terserlah drpd kebaikan...ask dok ngt pada SI DIA walaupon SI DIA ni x lyk utk diingati langsung selain ALKHALIK...

akhir kalam..
LIHAT PADA APA YG DIKATAKAN DAN JGN LIHAT PADA SIAPA YG BERKATA...

samew2 la kte BERMUJAHADAH...ok('',)
Back to top Go down
View user profile
ndzrh
Alumni Bintang
Alumni Bintang
avatar

Number of posts : 154
Age : 24
Location : kuala lumpur
Registration date : 29/11/2008

PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   Thu 02 Apr 2009, 10:12 am

ok, camni.. islam menggalakkan ummatnya untuk saling kasih mengasihi, sayang menyayangi.. kiranya xsalah la kalu seseorang itu punyai sifat atau perasaan kasih dan sayang terhadap seseorang.. kerana sifat kasih dan sayang adalah fitrah manusia dan ianya adalah nikmat yg besar kurniaan allah swt.. tapi.. kasih manusia ni sering bermusim, ketika kasih melestarikan sayang smuanya indah dipandang mata.. pabila rasa benci terbit di hati, rasa kasih pon menyinsih.. begitulah kasih insan bagai ombak merubah pantai.. yang keduanya.. sume pon tahu rasanya, "LA TAKARRABU ZINA".. iaitu jangan mendekati zina.. cinta ni adalah muqadimmah zina.. sdang ayat allah berbunyi jgn mendekati zina.. kiranya da terlajak laa.. klu bab cinta.. manusia mula2 kbnyakkannya akn br'sms' kononya laa.. diowang kata xper sms jer, xnampak muka diowang.. tp da lama2 dok maen sms tetiba rasa nak tgok rupa dan ingin mdgr suara ayu wanita.. tetiba ternaik skit iaitu ke mms/3g/call... mula la send gambar dan calling.. bila da puas calling dan tgok gambar rasa nk jumpa plaa.. pastu janji u pakai baju merah, i pakai baju merah kat taman orkid.. kendian bila da lama2 kerap kluar dok bsama.. tetiba trasa ingin berpegang tangan.. bila da rasa boring krana asyik bpegang tangan naik lah skit cba utk bpeluk.. bla da bpeluk trasa cm nak kiss plaa.. bla da kiss tetiba akan tlajak.. so itulah, cinta di panggil muqadimmah zina.. satu lg ana bagi sebab.. Nabi Adam as adalah seorang nabi dan rasul, dia juga bapa kpada kita semua.. sedangakn baginda seorang rasul turut kalah oleh fitnah wanita iaitu Hawa as krana menelan khuldi.. Nabi Yusuf difitnah kerana ibu angkatnya, Siti Zulaikha yg terpesona dgn wajahnya.. Bayangkan sedangkan nabi boleh diftnah kerana wanita.. apatah lagi kita selaku insan kerdil.. dan klu x tahan nk bcinta jga.. tunggulah saat pernikahan, kerana indahnya cinta di alam perkahwinan.. krana jika sebelum berkahwin kita da bcinta.. sgala ttg dia kita da tau.. dan klu nk bdating pon da slalu.. tgk wayang pon da slalu.. bila da kahwin, pasti klu nak pi makan or dating2 trasa boring.. sbb sblum ni asyik bdating daa.. dan inginbcerita ttg diri dan kluarga.. masing2 da tau.. lain la klu bcinta di alam pkahwinan.. baru trasa indahnya perkahwinan dan tiada blaku pnceraian..

hmm..ni adalah prbncngn tntng "COUPLE ISLAMIC"
kalu da name couple,x dak islamic2nye...

HAAAAAAAAAAAAAARAM...bak kte us. azariza

renung2kn la... afro

p/s:ayt2 di ats bkn hok ambo...
just oyat ape yg ptot
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: cinta yang tak pasti.. just advice for people..   

Back to top Go down
 
cinta yang tak pasti.. just advice for people..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
:: BARISAN ALUMNI MADA FORM 4 :: :: Bicara Alumni :: Usrah Alumni :: Terengganu-
Jump to: